Bezwaarschrift zorgverzekering maken? Bent u ten onrechte benadeeld door een beslissing van uw zorgverzekeraar? Bent u het bij voorbeeld niet eens over het feit dat u geen vergoeding ontvangt over bepaalde ziektekosten, of vindt u het bedrag dat wél vergoed wordt niet hoog genoeg? In dat geval kunt u een klacht indienen bij de betreffende zorgverzekeraar. Als u met uw bezwaarschrift over de zorgverzekering er niet uit komt bij de zorgverzekeraar, is het mogelijk om naar de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) te stappen.
Behandeling bezwaarschrift zorgverzekering door SKGZ
In eerste instantie schakelt de SKGZ de Ombudsman Zorgverzekeringen in om tussen u en de zorgverzekeraar te bemiddelen. Deze bemiddeling is gratis en bedoeld om het geschil op te lossen. Slaagt de bemiddeling echter niet, dan is er sprake van een geschil en kunt u een bezwaar indienen. In dat geval wordt de zaak overgedragen aan de Geschillencommissie Zorgverzekeringen. De behandelende medewerker neemt telefonisch contact met u op om het bezwaar te bespreken en is ook betrokken bij eventuele hoorzittingen. Het tarief van dit geschil is €37,-, maar u ontvangt de kosten in de meeste gevallen terug, zodra uw zaak gegrond is. De SKGZ onderzoekt uw geschil met de zorgverzekeraar en doet daar een bindende uitspraak over. Zowel u als de zorgverzekeraar moeten zich aan het vonnis houden.
Wat is bezwaar maken?
Bezwaar maken is een officiële procedure waarbij u uw onvrede over een besluit van een zorginstelling of zorgkantoor kenbaar maakt. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een beslissing over uw persoonsgebonden budget (pgb), de zorg die u thuis ontvangt, of een andere beslissing waar u het niet mee eens bent. Het doel van de bezwaarprocedure is om te controleren of de genomen beslissing juist is en of uw rechten daarbij zijn gerespecteerd. Door bezwaar te maken, vraagt u de zorginstelling of het zorgkantoor om de beslissing te heroverwegen en eventueel te corrigeren.
Hoe maakt u bezwaar?
Om bezwaar te maken, moet u een bezwaarschrift indienen bij de zorginstelling of het zorgkantoor dat de beslissing heeft genomen. Dit bezwaarschrift moet binnen 6 weken na de datum waarop u de beslissing heeft ontvangen, worden ingediend. U kunt uw bezwaarschrift per post of per e-mail versturen. Het is cruciaal dat u uw bezwaarschrift duidelijk en volledig invult, zodat de zorginstelling of het zorgkantoor uw bezwaar goed kan behandelen. Vermeld in uw brief altijd de volgende gegevens: uw naam, adres, de datum waarop u de beslissing heeft ontvangen, een omschrijving van de beslissing waartegen u bezwaar maakt, en uw handtekening.
Kunt u iemand machtigen om bezwaar te maken in uw naam?
Ja, u kunt iemand machtigen om bezwaar te maken in uw naam. Dit kan een familielid, een vriend of een advocaat zijn. U moet dan een machtiging schrijven waarin u de persoon officieel toestemming geeft om namens u bezwaar te maken. Deze machtiging moet door u worden ondertekend en samen met het bezwaarschrift worden meegestuurd. Het is belangrijk dat de machtiging duidelijk en volledig is ingevuld, zodat de zorginstelling of het zorgkantoor uw bezwaar correct kan behandelen. Zorg ervoor dat alle benodigde informatie in de machtiging staat, zodat er geen misverstanden ontstaan tijdens de bezwaarprocedure.
Behandeling bezwaarschrift tegen besluit zorgverzekering door de rechter
Het is ook mogelijk om bij een geschil met uw zorgverzekeraar naar de rechter te stappen. Deze procedure is echter veel kostbaarder en tijdrovender dan de gang bij de SKGZ. Bovendien kunnen klachten die eerst bij de rechtbank voorgeleid zijn, niet meer door de SKGZ behandeld worden. Aangezien de uitspraak van de Geschillencommissie Zorgverzekeringen bindend is, is het niet mogelijk om hiertegen in beroep te gaan. U kunt alleen naar de rechtbank gaan voor een marginale toetsing. In dat geval mag de rechter de zaak niet meer inhoudelijk behandelen, maar oordeelt hij alleen of de Geschillencommissie de regels correct heeft uitgevoerd. Alleen als er grove fouten zijn gemaakt, kan de rechtbank het bindende advies nietig verklaren.
Kopie van uw bezwaarschrift naar Meldpunt Financiële Markten
Als u een klacht indient over uw zorgverzekering aan de zorgverzekeraar, dient u altijd een kopie van uw bezwaar te sturen naar het Meldpunt Financiële Markten, dat een onderdeel is van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM handelt niet in uw zaak en beoordeelt ook niet of uw klacht gegrond is. Het kan echter bij voorbeeld wel gebeuren dat zij een onderzoek starten als zij het vermoeden hebben dat een zorgverzekeraar zich niet aan de regels houdt.