Bezwaarschrift RDW

Bezwaarschrift RDW maken? Als u het niet eens bent met een besluit dat u van de RDW heeft gehad, kunt u een bezwaarschrift tegen de RDW indienen. In het bezwaarschrift aan de RDW vermeldt u de redenen waarom u vindt dat ten onrechte een bepaald besluit is genomen. Bekijk hier een voorbeeld van een bezwaarschrift tegen de RDW. Voor het maken van bezwaar geldt een periode van zes weken na de dagtekening van het besluit. Het maken van bezwaar is het niet hetzelfde als een klacht indienen. In dat geval dient u een RDW klachtenformulier in te vullen. Gaat u de auto schorsen dan hoeft u geen belasting of verzekering te betalen. Zorg ervoor dat u hiervan bewijs hebt want het komt niet altijd goed door bij de belastingdienst of verzekeraar.

Bezwaarschrift RDW downloaden (Word document .docx)

Hoe een bezwaarschrift RDW in te dienen

Het RDW, dat eerst de Rijksdienst voor het Wegverkeer werd genoemd, is een zelfstandig handelend bestuursorgaan, dat valt binnen de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De RDW heeft hierbij vier belangrijke kerntaken van de Nederlandse regering:

  • Het toelaten van de juiste voertuigen en voertuigonderdelen op de Nederlandse en Europese markt
  • Het toezicht houden op door de RDW erkende ondernemingen en het controleren van de technische staat van voertuigen
  • Het registreren van gegevens over voertuigen en hun eigenaren en het verstrekken van informatie aan belanghebbenden over deze data. Zolang een voertuig op uw naam staat, bent u verantwoordelijk voor zaken als verzekering en APK-keuring.
  • Het zorgdragen voor de afgifte van documenten die noodzakelijk zijn voor eigenaren of voertuigen, zoals rijbewijzen, kentekenbewijzen en APK formulieren

Aangezien het RDW een zelfstandig bestuursorgaan is, geldt voor alle besluiten van het RDW waarbij de beslissing een bepaald rechtsgevolg ten doel heeft, dat bezwaar en beroep mogelijk is volgens de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Als u bijvoorbeeld een brief ontvangt waarin een te hoge wegenbelasting is opgelegd, uw voertuig is afgekeurd of er iets niet klopt met uw kentekenbewijs, kunt u hiertegen een bezwaarschrift opstellen of in beroep komen.

Taken en verantwoordelijkheden

De RDW heeft verschillende taken en verantwoordelijkheden die essentieel zijn voor het waarborgen van de veiligheid en betrouwbaarheid van voertuigen op de weg. Een van de belangrijkste taken is het controleren van voertuigen op hun APK-keuringsplicht en verzekeringsverplichtingen. Dit betekent dat de RDW ervoor zorgt dat voertuigen regelmatig worden gekeurd en verzekerd zijn, zoals wettelijk verplicht.

Daarnaast voert de RDW registervergelijkingen uit om te controleren of voertuigen daadwerkelijk verzekerd zijn. Dit helpt om onverzekerde voertuigen van de weg te houden en de veiligheid van alle weggebruikers te waarborgen. Als een voertuig niet aan deze verplichtingen voldoet, kan de RDW boetes en sancties opleggen. Deze boetes kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de overtreding.

Verder verstrekt de RDW informatie aan burgers en bedrijven over de status van voertuigen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de APK-status, verzekeringsstatus of andere relevante gegevens. Door deze informatie beschikbaar te stellen, helpt de RDW om transparantie en vertrouwen in het voertuigenregister te bevorderen.

Boetes en sancties

De RDW heeft de bevoegdheid om boetes en sancties op te leggen aan voertuigen die niet voldoen aan de wettelijke regels. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als een voertuig niet verzekerd is, geen geldige APK heeft, niet correct is geregistreerd, of andere regels overtreedt. De hoogte en ernst van de boetes kunnen variëren afhankelijk van de specifieke overtreding.

Als u een boete heeft gekregen van de RDW, is het belangrijk om te begrijpen waarom deze is opgelegd en welke stappen u kunt ondernemen. U kunt bijvoorbeeld bezwaar maken tegen de boete als u van mening bent dat deze onterecht is. Het is essentieel om binnen de gestelde termijn van zes weken actie te ondernemen, zoals voorgeschreven door de Algemene wet bestuursrecht.

Artikel 34 WAM verklaring

Een Artikel 34 WAM verklaring is een belangrijk document dat door uw verzekeraar wordt uitgegeven om aan te tonen dat uw voertuig op een bepaalde datum of gedurende een bepaalde periode verzekerd was. Dit document kan van cruciaal belang zijn als u bezwaar wilt maken tegen een boete of sanctie die door de RDW is opgelegd.

Stel dat u een boete heeft gekregen omdat uw voertuig niet verzekerd zou zijn geweest, maar u weet zeker dat dit wel het geval was. In dat geval kunt u een Artikel 34 WAM verklaring aanvragen bij uw verzekeraar en deze gebruiken als bewijsstuk in uw bezwaarschrift. Dit kan helpen om de boete ongedaan te maken en uw zaak te ondersteunen.

Bezwaarschrift RDW voorbeeld

Zoals bij veel instanties geldt een termijn van 6 weken voor het indienen van een bezwaar. Het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) stelt eveneens een termijn van 6 weken omdat bezwaar te kunnen maken. Deze regel valt binnen de algemene wet bestuursrecht en dient u dus binnen 6 weken na dagtekening uw bezwaar verstuurd te zijn. Tip; zorg ervoor dat u een bevestiging hebt van de door uw gestuurde stukken zodat u altijd een bewijs heeft. Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat dergelijke stukken door een instantie ‘niet’ zijn ontvangen en vervolgens dat u niet kunt bewijzen dat u ze wel (optijd) hebt verstuurd. Bezwaar maken tegen een beschikking is mogelijk. Wellicht kunt u het eerst afhandelen met een simpel telefoontje? Telefoonnummer van het RDW: 0900 0739 (€ 0,10 per minuut) en wellicht kan een telefonische medewerker van het RDW u helpen.

Wat heeft u nodig voor bezwaarschrift RDW beslissing?

Om een bezwaarschrift tegen de RDW op te stellen, heeft u de volgende gegevens nodig:

  • Uw naam en adres (het liefst ook een telefoonnummer)
  • Een omschrijving van het besluit waar u het niet mee eens bent ofwel een kopie van de beslissing
  • De reden waarom u het besluit ten onrechte vindt
  • Aanvullende bewijsstukken
  • De datum van het bezwaarschrift
  • Uw handtekening
  • Het bezwaarschrift dient in het Nederlands te zijn geschreven. Maak anders gebruik van een voorbeeld brief

Als u niet tevreden bent met de reactie van de RDW op uw bezwaar, kunt u ook een klacht indienen als u ontevreden bent over de service of de manier waarop uw situatie is behandeld. Hiervoor moet u een specifiek klachtenformulier invullen.

Het RDW maar ook andere websites bieden kosteloos een kentekencheck aan. Alle getoonde informatie komt uit de database van het RDW.

Contact en hulp

Als u een boete of sanctie van de RDW heeft ontvangen en u bent het hier niet mee eens, zijn er verschillende stappen die u kunt ondernemen. Allereerst kunt u bezwaar maken tegen de beslissing van de RDW. Dit moet schriftelijk gebeuren en binnen zes weken na ontvangst van de beslissing. Zorg ervoor dat uw bezwaarschrift alle benodigde informatie bevat, zoals uw naam, adres, een kopie van de beslissing en de reden van uw bezwaar.

Daarnaast kunt u een Artikel 34 WAM verklaring aanvragen bij uw verzekeraar als bewijs dat uw voertuig verzekerd was. Als u niet tevreden bent met de reactie van de RDW op uw bezwaar, kunt u contact opnemen met de Nationale Ombudsman voor verdere hulp. De Nationale Ombudsman kan bemiddelen en u helpen bij het indienen van een klacht tegen de RDW.

Voor meer informatie of hulp kunt u ook direct contact opnemen met de RDW. Zij kunnen u voorzien van de nodige informatie en ondersteuning om uw situatie op te lossen.