Bezwaarschrift Huurverhoging

Bezwaarschrift huurverhoging maken? In de meeste gevallen stelt de verhuurder per 1 juli een jaarlijkse huurverhoging voor. Deze huurverhoging mag alleen worden doorgevoerd, als aan bepaalde vereisten wordt voldaan. Zo dient de verhoging te worden berekend aan de hand van de kale huur. Bent u het niet eens met de huurverhoging? Dan kunt u een bezwaarschrift tegen de huurverhoging indienen. U kunt schriftelijk bezwaar indienen tegen de huurverhoging tot de ingangsdatum van de nieuwe huur. Als de verhuurder niet reageert op uw bezwaar, kan het nodig zijn om de huurcommissie in te schakelen. Huurders kunnen ook de huurcommissie vragen om een beslissing te nemen over de voorgestelde huurverhoging als ze het er niet mee eens zijn.

Bezwaarschrift huurverhoging downloaden (Word document .docx)

Wat is een jaarlijkse huurverhoging?

Een jaarlijkse huurverhoging is een verhoging van de huurprijs die elk jaar plaatsvindt, meestal op 1 juli. De overheid stelt jaarlijks vast met welk percentage of bedrag de huurprijs maximaal mag stijgen. Verhuurders hebben de vrijheid om een lager percentage of bedrag te vragen, maar mogen nooit meer vragen dan het door de overheid vastgestelde maximum. Dit zorgt ervoor dat huurders beschermd worden tegen buitensporige huurverhogingen.

Bezwaarschrift in tegen de voorgestelde huurverhoging op basis van de CPI huurindex. Na zorgvuldige bestudering van de huurverhogingsbrief en de bijbehorende documentatie, ben ik van mening dat de voorgestelde huurverhoging niet in lijn is met de geldende regelgeving. Volgens de CPI huurindex mag de huurverhoging slechts een bepaald percentage bedragen, welke in dit geval overschreden lijkt te worden. Ik verzoek u dan ook vriendelijk om de voorgestelde huurverhoging te heroverwegen en deze in overeenstemming te brengen met de wettelijke bepalingen omtrent de CPI huurindex. Tevens verzoek ik u om mij binnen een redelijke termijn schriftelijk op de hoogte te stellen van uw besluit inzake dit bezwaarschrift.

Maximale huurverhoging

De maximale huurverhoging wordt bepaald op basis van de gemiddelde loonstijging van het voorgaande jaar en het inkomen van de huurder. Voor sociale huurwoningen geldt dat de maximale huurverhoging afhankelijk is van zowel de gemiddelde loonstijging als het inkomen van de huurder. Huurders met een lager inkomen kunnen een lagere huurverhoging verwachten, terwijl huurders met een hoger inkomen mogelijk een hogere verhoging krijgen. Dit systeem zorgt voor een eerlijke verdeling van de huurkosten.

Voorgestelde ingangsdatum

De voorgestelde ingangsdatum is de datum waarop de huurverhoging ingaat. De verhuurder is verplicht om de huurder schriftelijk te informeren over de voorgestelde huurverhoging en de voorgestelde ingangsdatum. Dit moet minimaal twee maanden van tevoren gebeuren, zodat de huurder voldoende tijd heeft om bezwaar te maken of andere stappen te ondernemen. Het is belangrijk om deze datum goed in de gaten te houden, zodat u tijdig kunt reageren.

Wanneer kunt u bezwaar maken tegen de huurverhoging?

Tijdslimiet voor bezwaar

U kunt bezwaar maken tegen de huurverhoging binnen zes weken na ontvangst van de schriftelijke kennisgeving van de verhuurder. Het is cruciaal om deze termijn in de gaten te houden, want als u niet binnen deze periode bezwaar maakt, wordt de huurverhoging definitief. Zorg ervoor dat uw bezwaarschrift op tijd wordt ingediend om uw rechten te beschermen en eventuele onterechte huurverhogingen aan te vechten.

Huurverhoging heeft al plaatsgevonden

Uw verhuurder heeft slechts één keer per 12 maanden de mogelijkheid om de huurprijs te verhogen. Als hij dit vaker doet, stuurt u onze voorbeeld bezwaarschrift huurverhoging om aan te geven dat de huurverhoging ten onrechte is. Er gelden hierbij wel twee uitzonderingen;

  • Als er een renovatie aan de woning is uitgevoerd
  • Als de verhuurder een huurverhoging heeft overgeslagen, mag hij twee maal in 24 maanden de huur verhogen
  • Een inkomensafhankelijke huurverhoging kan ook worden toegepast op basis van het inkomen van de huurder

Bezwaarschrift jaarlijkse huurverhoging bij huur all-in

De huurverhoging mag alleen plaatsvinden op basis van de kale huur. Betaalt u echter een all-in huur? Dan kan de huurverhoging op grond van de kale huur niet correct worden vastgesteld. In dat geval maakt u in een bezwaarschrift bezwaar tegen de huurverhoging en vraagt u de verhuurder de all in huur te splitsen.

Bezwaarschrift huurverhoging bij achterstallig onderhoud

Zijn er gebreken aan uw woning of is er sprake van achterstallig onderhoud? Dan zijn dit geen redenen voor bezwaar. U kunt hiervoor immers een huurverlaging aanvragen. Heeft u echter een huurverlaging aangevraagd en is het achterstallig onderhoud nog steeds niet door de verhuurder opgelost? In dat geval kunt u wel een bezwaarschrift indienen tegen de huurverhoging.

Bezwaarschrift inkomensafhankelijke huurverhoging maximale huurprijs

Elke woning beschikt over een maximale huurprijs. De maximale hoogte van dit bedrag controleert u eenvoudig door middel van de huurprijscheck van de Huurcommissie. Als de nieuwe huur een hoger bedrag wordt dan de maximaal toegestane huurprijs van uw woning, dient u een bezwaarschrift in. Dit is vooral belangrijk voor een sociale huurwoning, waar specifieke regels van toepassing zijn. Als uw oude huurprijs ook al hoger was dan de maximale huurprijs, vraag dan om een huurverlaging aan uw verhuurder. De Huurcommissie zal bepalen of de voorgestelde huurverhoging redelijk is.

Bezwaarschrift huurverhoging vrije sector

Woont u in een huurwoning in de vrije sector, ook wel een geliberaliseerde huurwoning? In dat geval staan er geen regels voor een maximale huurverhoging in de wet- en regelgeving. Het kan echter wel zijn dat er een maximale huurverhoging in bij voorbeeld uw huurovereenkomst of de algemene huurvoorwaarden staat. Als dit niet het geval is, kan de verhuurder u een nieuw huurcontract aanbieden. Als u het contract accepteert, geldt de nieuwe huurprijs.